Cozonacii tantosi si pufosi sunt mandria oricarei gospodine si preparatul vedeta printre bucatele pregatite cu mult suflet pentru Paste. Am facut de multe ori cozonaci ,dar astia parca sunt cei mai "speciali".
Ingrediente:
1 kg faina
500 ml lapte cald
150 gr unt
5 galbenusuri
200 gr zahar
20 gr drojdie
esenta de vanilie
coaja rasa de la o portocala si de la o lamaie
un praf de sare.
Pentru umplutura:
300 grame de miez de nuca macinat
50 ml lapte
150 grame zahar pudra (pute-ti adauga mai mult daca preferati mai dulce)
150 grame cacao pudra
2 albusuri
Pentru umplutura:
300 grame de miez de nuca macinat
50 ml lapte
150 grame zahar pudra (pute-ti adauga mai mult daca preferati mai dulce)
150 grame cacao pudra
2 albusuri
Aprindem cuptorul.in bucatarie trebuie sa fie cald si ...bine. Pregatim maiaua astfel:drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, 2 linguri de faina si alte 2-3 de lapte. Lasam la crescut .Cand si-a dublat volumul adaugam toata cantitatea de faina si cinci galbenusuri frecate.Se amesteca bine si se adauga din cand in cand lapte,pana incorporam toata cantitatea de lapte.Apoi se adauga cate putin unt moale ,la temperatura camerei pana il incorporam si pe el tot.Se lasa coca la crescut pana isi dubleaza volumul.Circa o ora.
Intre timp se prepara amestecul pentru umplutura.Se amesteca bine ingredientele uscate,nuca,zaharul si cacaua,peste care se toarna laptele caldut .Bateti albusurile spuma tare si adaugatile peste amestec,amestecand usor pana la omogenizare.
Se imparte coca in doua parti egale .O parte se taie si ea la randul ei in 3 parti egale .Se intinde fiecare bucata de aluat cu degetele in forma dreptunghiulara si se umple cu ce doriti.Eu am umplut cu cacao si nuca.Se fac sul fiecare din cele 3 bucati si se impletesc intr-un singur cozonac.Se pune in tava(tapetata cu hartie de copt ) si se mai lasa jumatate de ora la crescut.La fel se procedeaza si cu cealalta bucata de coca ramasa.
Se ung cu galbenus de ou amestecat cu un pic de lapte.Se dau apoi la cuptorul care a fost in prealabil incins pentru aproximativ 40-50 min .Celk mai bine este sa se verifice dupa jumatate de ora pentru ca fiecare cuptor coace altfel.Cand sunt rumeni se opreste focul si se mai lasa 10 minute in cuptor cu usa intredeschisa.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu