Ador foitajele.Chiar daca ingrasa .Dar cine ar putea sa reziste aromei,pufoseniei ,gustului si culorii pe care o au produsele in foitaj.Asadar fiind duminica m-am pus pe treaba si am zis sa fac niste croissante cu gem din foitaj.Singurul dezavantaj e ca la cat de multa munca este si timp care necesita prepararea aluatului...se duc fooooarte repede.Probat.:)Deci:avem nevoie de urmatoarele:
500 g faina (eu am folosit 000)
- 60 g zahar pudra
- 10 g lapte praf
- 2 lingurite sare
- 100 g unt moale (nu topit, ci la temperatura camerei) + 250 g unt rece
- 25 g drojdie proaspata
- 230 g apa rece
- 1 ou
-1 lingura lapte dulce
Faina se amesteca cu zaharul, laptele praf, sarea, untul moale si
drojdia sfaramata, in bolul mixerului. Se amesteca compozitia cu
mixerul, se adauga apa progresiv si se mai amesteca cu mixerul, la
viteza medie, pana se obtine un aluat omogen care se
desface de pe marginile bolului.Aluatul se pune pe masa pudrata cu faina si se intinde cu sucitorul intr-o
foaie mai grosuta de forma dreptunghiulara. Foaia se inveleste in folie alimentara
si se da la rece pentru 2 ore.
Cu 10 minute inainte de utilizare,
untul ramas (250 g) se intinde intr-un dreptunghi(cat jumatate din foaia de aluat) si se
da la congelator. Foaia de aluat se scoate din frigider, se indeparteaza
folia, se pune pe o suprafata de lucru pudrata cu faina si se intinde
cu sucitorul, intr-un dreptunghi mai grosut.Se
scoate untul din congelator si se aseaza pe o jumatate de aluat.
Jumatatea de aluat fara unt se intoarce peste foaia de unt. Untul
trebuie sa fie acoperit complet de aluat, de aceea, daca mai e nevoie,
se mai intinde aluatul, cu degetele, astfel incat sa se acopere complet
untul si sa se sigileze marginile aluatului.
Aluatul se impatureste ca un plic.Iar plicul se indoaie de la jumatate.(in doua). Aluatul
se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru 1 ora.
Se
scoate aluatul din frigider, se aseaza pe suprafata de lucru pudrata cu
faina, si se repeta operatiunea.De impaturire de mai sus.. Aluatul se inveleste in folie alimentara si se da din nou la
frigider pentru 1 ora.
Se scoate aluatul de la frigider si se mai repeta o data aceasi actiune de impaturire.Se da iar la frigider pentru 1 ora.
Croissantele
se aseaza pe o tava cu hartie de copt(cu o distanta de 4-5 cm) si
se lasa sa creasca 1 ora (trebuie sa-si dubleze volumul).
Se
incinge cuptorul la 190 grade Celsius. Intr-un bol mic se amesteca galbenusul cu o lingura de lapte si cu acest amestec se ung croissantele, apoi acestea se dau
la copt timp de 12-15 minute.
Cu cat respectati impachetarile si pusul la frigider mai bine ,si lasati mai mult de o ora dospitul(de obicei trebuie 2 ore la dospit si 2 ore la crescut) cu atat ies croissantele mai bune.Eu nu am avut rabdare si nici timp.Si asta se vede .DAR...gustul e dumnezeiesc si asa.Merita incercata reteta cand aveti timp.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu