miercuri, 12 decembrie 2012

Prajitura alba ca zapada.

Zilele astea stateam si ma gandeam cu nostalgie la vremurile copilariei cand iarna era iarna ...cu zapada multa, cu galagia de la sanius si cu zambetele zglobii ale copiilor cu nasul rosu de la frig.Si ce frumos mai era .Si ce merge mai bine cu aceste amintiri daca nu o prajitura simpla, aromata, delicioasa, parfumata!

Este intr-adevar alba ca zapada si la fel de pufoasa ca un fulg de nea , este o prajitura delicata si fina, cu aroma subtila.Daca o sa o faceti o sa imi dati dreptate.

Si numai bine ca azi cand am portionat-o ,am avut surpriza sa vad afara totul acoperit de un omat alb si pufos .Si atunci am savurat-o la caldura pe balcon ,privind peisajul mirific de afara si cu gandul la copilaria mea.


Aveti  nevoie de urmatoarele:

Pentru foi:

3 oua
100 g zahar pudra
6 linguri ulei
3 linguri lapte
1 lingurita rasa praf de copt
1 varf de cutit sare
500 g faina

Pentru crema

500 ml lapte
2 linguri cu varf faina
250 g unt
275 g zahar pudra
1 lamaie

Pentru decor:

3 linguri zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
 4 lg fulgi de nuca de cocos
Pentru foi:
 Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul. Se pune faina si se framanta cu mana pana incepe sa se ia de pe maini.
 Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz.  Se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti foaie de copt decupati o coala de marimea unui „dos” de tava si o puteti folosi pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava.

 Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la 220 grade  foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.

Pentru crema:

Se amesteca intr-o craticioara  faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.
Intr-un castron se freaca untul cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti amestecul de faina cald peste unt se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca. Se imparte in doua parti egale.
 Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie. Peste prajitura se aseaza o greutate sa le tina presate. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.
7
Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si fulgii de cocos si  se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.

P.S

La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

GOLDY in bucatarie. Template by Ipietoon Cute Blog Design