Zilele astea stateam si ma gandeam cu nostalgie la vremurile copilariei cand iarna era iarna ...cu zapada multa, cu galagia de la sanius si cu zambetele zglobii ale copiilor cu nasul rosu de la frig.Si ce frumos mai era .Si ce merge mai bine cu aceste amintiri daca nu o prajitura simpla, aromata, delicioasa, parfumata!
Este intr-adevar alba ca zapada si la fel de pufoasa ca un fulg de nea , este o prajitura delicata si fina, cu aroma subtila.Daca o sa o faceti o sa imi dati dreptate.
Si numai bine ca azi cand am portionat-o ,am avut surpriza sa vad afara totul acoperit de un omat alb si pufos .Si atunci am savurat-o la caldura pe balcon ,privind peisajul mirific de afara si cu gandul la copilaria mea.
Aveti nevoie de urmatoarele:
Pentru foi:
3 oua
100 g zahar pudra
6 linguri ulei
3 linguri lapte
1 lingurita rasa praf de copt
1 varf de cutit sare
500 g faina
Pentru crema
500 ml lapte
2 linguri cu varf faina
250 g unt
275 g zahar pudra
1 lamaie
Pentru decor:
3 linguri zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
4 lg fulgi de nuca de cocos
Pentru foi:
Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul.
Se pune faina si se framanta cu mana pana incepe sa se ia de pe
maini.
Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi
de marimea tavii de la aragaz. Se intinde
foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in
sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti foaie de copt decupati o coala de marimea unui „dos” de tava si o puteti folosi
pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava.
Coaceti foile una cate una in cuptorul
preincalzit la 220 grade foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute;
verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor.
Foaia e gata cand devine aurie.
Pentru crema:
Se amesteca intr-o craticioara faina cu laptele.
Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa
amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana
dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se
pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a
inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are
consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.
Intr-un castron se freaca untul cu zaharul.
Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca
puneti amestecul de faina cald peste unt se va taia). Amestecati
bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru
coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca. Se imparte in doua parti egale.
Pe un platou de marimea foii se aseaza prima
foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie.
Peste prajitura se aseaza o greutate sa le tina presate. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o
puteti taia fara probleme.
7
Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si fulgii de cocos si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.
P.S
La
inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine
prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema
si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o
puneti la presat.

0 comentarii:
Trimiteți un comentariu