luni, 11 aprilie 2016

Lassagna.


Lasagna este unul din cele mai vechi preparate italiene. Reteta ei era mentionata si in cartile de bucate din Roma Antica. Daca esti unul din fanii acestei specialitati, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii. 
Numarul ideal de straturi intr-o lasagna este 5.
Bineinteles, acesta poate varia.

Lasagna este o reteta de familie, traditionala, care se transmite din generatie in generatie. Fiecare italian pe care il intrebi iti va zice ca doar mama stie sa faca cea mai buna reteta. Mama lui, evident.Sosul Ragu este sosul de carne care se amesteca cu Bechamel si cu parmezan, rezultatul fiind unul din ingredientele principale ale lasagnei bolognese. Sosul trebuie sa fie de un rosu aprins si sa contina 50% carne de vita si 50% carne de porc.
Ingrediente:
Sosul Ragu
2-3 linguri de ulei de masline, extravirgin daca se poate
O ceapa medie taiata marunt
2 catei de usturoi taiati felii 
Carne tocata amestec 600-700 grame
Rosii taiate sau intregi in suc de rosii 900 de grame,
400g(fiecare cu marca sa dar sa NU fie pasta de rosii ca nu este la fel)
Sare de mare si piper proaspat macinat, putin cimbru 
100 ml lapte dulceSosul Beciamella (asa cum spun italienii) sau Bechamel
100g unt
100g faina
1 litru lapte dulce
Un praf de nucsoara, care ii da o aroma deosebita
Foile de lasagna.Atentie aceste foi NU se fierb, spala sau orice altceva cum am citit prin reviste.Ele se pun ca atare, constituie blatul, si de aceea este sosul alb bechamel asa lichid ,pentru a permite coacerea acestor foi.
Parmezan ras
Sosul Bechamel 
Se topesc intr-o cratita 100 g de unt se adauga 100g faina si usor  pui lapte si amesteci cu telul cu rabdare,la foc mic, pana capata o consistenta de smantana.Se adauga nucsoara care ii confera o aroma deosebita care se potriveste foarte bine cu finetea laptelui si cu gustul de unt.
Acest sos nu dureaza mai mult de 10-15min sa il gatiti.
Intr-o tava de cuptor, cu margini inalte dar nu foarte mare, incepeti sa ”randuiti” sosurile si foile de lasagna dupa cum urmeaza: primul strat este de sos ragu, se intinde bine de tot pe toata suprafata tavii, se adauga sos alb apoi se pun foile de lasagna asfel incat sa acopere si ele suprafata tavii.Continuati cu sosul bechamel, sosul ragu, foaie de lasagna, sos bechamel, sos ragu…..3-4 straturi de foi de lasagna sunt suficiente.Ultimul strat este de sos bechamel care se presara cu parmezan si se va rumeni foarte frumos la cuptor.
Se tine la cuptor timp de 40-45 de min la foc potrivit pana se rumeneste.
Tips
Este o mancare potrivita unei mese mai speciale in familie sau cu prieteni apropiati, este un fel principal.Asteapta 10min dupa ce ai scos tava din cuptor inainte de a o da la masa. Vinul este un prieten bun a lasagnei cu carne si e bine sa fie rece si sec.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

GOLDY in bucatarie. Template by Ipietoon Cute Blog Design