Placinta cu mere este una dintre placintele delicioase cu care ne rasfata bunica mea cand eram mici. Asta ,cea cu branza dulce si stafide si cea cu bostan.Cea cu branza tocmai ce am postat-o,asta cu mere ...acum,si sigur urmeaza si cea cu bostan.Placinta cu mere cred ca este una din placintele clasice ale copilariei. La noi nu
exista placinta cu mere fara scortisoara, vanilie si coaja de lamaie,
asa o facea si bunica si tot asa aromata o fac si eu.Ce dor imi este de vremurile alea.Dar sa lasam nostalgia si sa trecem la treaba.Asadar,aveti nevoie de:
1 kg mere
un pachet de foi de placinta ,din comert
3 linguri de unt
vanilie
scortisoara
o lingura coaja rasa de lamaie
250 gr zahar
un galbenus de ou
2 linguri de smantana sau iaurt
o lingura de zahar pudra.
Se spala merele si se rad pe razatoarea cu gauri mari ,cu tot cu coaja.Intr-o cratitza puneti zaharul sa se caramelizeze usor.Atentie nu il ardeti ca devine amar.Doar sa se "bronzeze" un pic. :)Peste zahar puneti merele si amestecati bine,apoi adaugati vanilia,coaja rasa de lamaie si o lingura de unt.Amestecati pe foc mediu incontinuu cu o lingura de lemn pana nu mai aveti deloc zeama.Acum adaugati si scortisoara si amestecati bine.Separat intr-o tava puneti doua foi de placinta ,le ungeti cu unt topit ,apoi mai adaugati doua foi ,la fel le ungeti cu unt topit ,pana puneti jumatate de pachet.Puneti toata umplutura de mere peste aluat si acoperiti cu restul de foi repetandu-se operatiunea cu untul.(Mai exista o varianta pe care o facea bunica mea:punea umplutura de mere in 4 foi pe care le rula in forma de rulou si apoi il aseza in tava,pana se umplea.Daca doriti puteti face si asa.Mi-e personal imi este mai usor sa lucrez in varianta mea)Spre final amestecati bine galbenusul de ou cu smantana si o lingura de zahar pudra si acoperiti toata placinta.Se da tava cu placinta la cuptorul preincins la 180 gr pentru cca 30 min.Puteti verifica, daca sa rumenit deasupra inseamna ca este gata.Se lasa sa se raceasca in tava ca sa o puteti portiona .Cand o serviti ,presarati zahar pudra deasupra pentru un aspect mai frumos.
Ce pot sa va urez ,decat POFTA BUNA!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu