Chiar daca mai este o luna pana la Craciun ,eu am avut o asa pofta de sarmalute...ca m-am apucat sa fac acum.Pentru cei care tin post nu sunt indicate ,pentru ca sunt cu carne.Nu am mai mancat sarmale de ceva vreme,cred ca anul asta nu.Nici nu imi mai amintesc . Asa ca anul acesta m-am bucurat enorm de mult sa descopar varza murata, de o calitate exceptionala, la un magazin polonez care are si produse romanesti deschis la noi in oras.In sfarsit acum pot sa am pe masa de Craciun niste sarmale traditionale romanesti!
Ingrediente:
2 verze murate mari
1,5 kg carne de porc mai grasa ,tocata
150 g orez
600-700 g kaiser afumat
o ceapa
sare si piper
cimbru
3-4 linguri pasta de bulion sau rosii tocate. 300 grame
Pentru inceput, punem foile de varza murata la desarat intr-un vas de plastic plin cu apa rece. Punem orezul la inmuiat in apa rece pentru cca 45 minute.Amestecam carnea cu ceapa cruda data prin razatoare, cu orezul clatit si scurs, sare si piper.Intindem o foaie de varza pe un fund de lemn, indepartam nervura groasa
din centrul foii, si o taiem in bucati potrivite.
Punem in centrul
fiecarei bucati de varza, carne tocata cat o nuca, rulam foaia iar
capetele le introducem inauntru cu degetul aratator.
Le puteti rula asa sau stil pachetele,fara sa mai indesati capetele.
Dupa ce am terminat de format toate sarmalutele, asezam primul strat de sarmale intr-o cratita inalta si larga cu fund gros.Punem din loc in loc, intre sarmale, bucatele de kaiser afumat.La fel formam si straturile urmatoare, avand grija ca pe fiecare rand sa punem afumatura din loc in loc.
Acoperim sarmalele cu varza tocata si presaram pe deasupra cimbru si cateva crengute de cimbru si marar.Turnam apa amestecata cu bulion cat sa acoperim sarmalele(sau cutia de rosii tocate), dupa care
asezam oala pe foc mic mic si le lasam sa fiarba pentru 2 ore.Verificam sa nu scada apa, iar daca aceasta a scazut, mai adaugam cate o cescuta de apa calda.Dupa 2 ore, gustam o sarmaluta si verificam daca orezul este fiert.
Daca este complet fiert iar foaia de varza se taie usor, bagam sarmalele la cuptor la 180°C pentru 30-45 minute, pana cand sarmalele se rumenesc uniform.Se servesc cu mamaliguta, ardei iute, si daca doriti, cu smantana.
Daca este complet fiert iar foaia de varza se taie usor, bagam sarmalele la cuptor la 180°C pentru 30-45 minute, pana cand sarmalele se rumenesc uniform.Se servesc cu mamaliguta, ardei iute, si daca doriti, cu smantana.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu