Crema de lamaie Lemon Curd. Reteta de crema de lamaie cu unt si oua este extrem de usor de facut,acrisoara, aromata, fina, usoara, exceptionala! De multa vreme imi facea cu ochiul acest lemon curd despre care imi imaginam ca e o crema acrisoara, dar se pare ca m-am inselat. Crema este extrem de raspandita in Marea Britanie.
Ingrediente:
Pentru blat:
120g unt la temperatura camerei
230g zahar
3 linguri ulei
2 oua mari
180g faina
½ lingurita praf de copt
¼ lingurita sare
125ml smantana
o lingurita extract de vanilie
Ptr crema de lemon curd:
5 galbenusuri
140 g unt
200 g zahar
250 ml zeama de lamaie (de la 4 lamai)
Coaja de la 4 lamai
Pentru bezea:
2 albusuri
60 grame de zahar
un pic de sare
4 linguri de apa.
Mai întâi spumam untul şi zahărul până zahărul nu se mai simte în compoziţie. Adăugăm apoi uleiul şi vanilia şi amestecăm bine. Urmează să adăugăm ouăle, pe rând, amestecând bine după fiecare.
Puneti jumătate din smântână, apoi jumătate din cantitatea de făină (cernuta împreună cu sarea şi praful de copt), apoi restul de smântână şi la final restul de făină.Turnam compozitia intr-o tava rotunda sau patrata ,dupa cum doriti ,incingem cuptorul la 180 de grade,si lasam sa se coaca blatul 15-17 minute sau până trece testul scobitorii.Se scoate pe un grilaj la racit si apoi se taie in doua.
Pentru crema de lemon curd:
Se separa galbenusurile, se spala lamaia bine de tot si i se rade coaja pe razatoarea fina si apoi se stoarce zeama.Zeama de lamaie se pune intr-o oala impreuna cu coaja si apoi se adauga galbenusurile si se amesteca pana se omogenizeaza. Atentie sa nu ajunga samburi de la lamaie in oala. Se adauga si zaharul si se pune pe aburi si se amesteca incontinuu pana se dizolva zaharul.Untul se taie cubulete si se adauga la compozitie si se amesteca bine de tot, fara sa dea in clocot, nu dorim sa facem vreo omleta. Dupa ce se topeste untul, se mai bate cu telul cateva minute si gata. Crema de lamaie se tine pe foc pana se ingroasa (poate dura si 10 minute). Focul trebuie sa fie mic.Pe moment crema este foarte lichida dar se mai ingroasa stand la frigider.Neaparat trebuie sa o lasati la frigider.
Pentru bezeaua Italiana:
Intr-un vas foarte curat se pun albusurile care trebuie sa fie la temperatura camerei.
Pe foc intr-o craticioara se pun 4 linguri de apa cu zaharul si se amesteca. Se fierb la foc mediu pana cand se formeaza bule de zahar si apa s-a evaporat.Bateti albusurile cu un strop de sare pana se dubleaza in volum, dupa care adaugati treptat siropul direct de pe foc.Spuma ar trebui sa se tripleze in volum si sa stea lipita de castron chiar daca il intoarceti cu fundul in sus.Albusurile se gatesc in contactul cu siropul clocotit si pot fi consumate ca atare.La sfarsit decorati prajitura cu Bezea ,fructe de padure si fulgi de migdale.Sau se poate consuma si fara adaos de fructe.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu