Pentru blat:
200 g ou - adica 4 oua separate in albusuri (120 g) si galbenusuri (80 g)
100 g zahar tos
100 g faina alba 000, cernuta
un varf de cutit sare
un plic de zahar vanilat sau miezul de la ½ pastaie de vanilie
o mana de merisoare proaspete
gem de merisoare (eu am avut din comert)
Pentru crema de vanilie:
100 de ml. de smantana pentru frisca
100 de ml. de lapte
2 galbenusuri
40 de grame de zahar
1 pastaie de vanilie
Se incinge cuptorul la 170 grade si se pregateste tava in care ve-ti face prajitura.
Separati albusurile de galbenusuri ,pe care le bateti cu un praf de sare pana se intareste spuma,apoi se adauga jumatate din cantitatea de zahar si vanilia/zaharul vanilat si continuati sa bateti pana albusurile devin o crema densa,lucioasa si nu cade de pe tel sau daca intorci castronul invers. Nu trebuie sa mai simtiti nici o granula de zahar in spuma.Separat frecati galbenusurile cu restul de zahar pana devine o crema densa si nu mai simtiti granulele de zahar.Adaugati peste albusurile batute toate galbenusurile deodata si mixati scurt (30 de secunde) pana ce acestea au fost bine incorporate in spuma.Cerneti faina direct desupra castronului cu spuma si incorporati-o cu ajutorul spatulei, cu miscari lejere de sus in jos . Nu se insista foarte mult in acesta etapa! Ideea e sa nu ramana „pungi” de faina neincorporata.Merisoarele spalate si sterse cu un prosop de hartie se presara peste aluat si se imping un pic in aluat cat sa le acopere.Turnati aluatul in tava si il bagati in cuptorul preincins pentru 30 min la o temperatura de 170 gr.
Se lasa blatul la racit pentru o ora si apoi se feliaza in doua sau trei dupa preferinte.Straturile se ung cu gem de merisoare si se suprapun.
Pentru sosul de vanilie:
Galbenusurile se separa de albus si se pun intr-un castronel
impreuna cu zaharul. Laptele si smantana se omogenizeaza bine si se pun
pe foc mic, impreuna cu semintele din pastaia de vanilie si cu pastaia
insasi. Pana ce laptele cu
smantana pentru frisca da in fiert, galbensurile se omogenizeaza cu
zaharul, frecand pana cand se deschid la culoare.Cand laptele da in clocot (sa se ridice o data) se strecoara printr-o
sita si apoi se toarna deasupra galbenusurilor frecate cu zaharul,
amestecand continuu.Crema se transfera in bain-marie si se gateste pana ce se infierbanta, fara a fierbe, pentru ca
daca se incalzeste prea tare ouale se vor gati complet si sosul se va
taia. Un reper ar fi ca in momentul in care crema este gata, daca se
inmoaie o lingura in sos si apoi se trece cu degetul pe dosul acesteia,
va ramane o urma ferma, care nu se va mai amesteca.Imediat ce atinge punctul de gatire optim, crema se strecoara inca o
data prin sita, pentru ca la cremele cu oua fierte intotdeauna se vor
forma mici cocoloase pe care e bine sa le retinem in sita.Crema se lasa sa se raceasca complet (se poate servi, insa, si calduta,
cu anumite deserturi), se pune intr-un recipient inchis si se pastreaza
la frigider, unde va rezista 2 zile fara probleme.
Se taie prajitura in bucati patrate se stropesc cu sosul de vanilie ,daca doriti puteti adauga si sirop de zmeura si deasupra puneti o cupa de inghetata de vanilie (cumparata sau de casa.Reteta o aveti AICI )sau de care preferati.Combinatia rece-cald e delicioasa.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu