vineri, 16 februarie 2018

Cartofi dulci la cuptor .

Cartofi dulci la cuptor – o reteta atat de simpla si totusi atat de delicioasa, care o data incercata, va ramane cu siguranta in lista voastra de meniuri rapide si gustoase.Reteta de azi  merge excelent alaturi de o salata copioasa si poate fi un pranz sau o cina absolut delicioasa si sanatoasa pentru tine si cei dragi!De ce cartofi dulci?Pentru ca:
  • Cartofii dulci contin aproape de 2 ori mai multe fibre decat cartofii obisnuiti si constituie un aport de amidon sanatos la masa voastra.
  • Continutul mare de fibre le da cartofilor dulci proprietatea de „ardere lenta”, respectiv  enerigia pe care ne-o dau se elbiereaza lent in organism, ne da o senzatie de satietate pe o perioada mai lunga pe timpul zilei, spre deosebire de alti carbohidrati
  • Cartofii dulci sunt una dintre cele mai importante surse de betacaroten dar si in vitaminele C si E, care sunt antioxidanti puternici, ajutandu-ne la imunitate si nu doar.
  • Au un indice glicemic mai mici decat cartofii obisnuiti, de aceea ii veti vedea mereu in meniul sportivilor si in retetele considerare „usoare si sanatoase”
  • Cartofii dulci NU contin gluten, deci sunt perfecti pentru celiaci – persoanele care sunt intolerante la gluten
  • Pe cat se poate, incercati sa consumati cartofii dulci cu tot cu coaja. Chiar si pentru reteta de azi puteti prepara cartofii cu tot cu coaja, daca ii spalati foarte foarte bine cu ajutorul unui burete curat, pe cae il folositi doar pentru spalarea fructelor si legumelelor
  • Cartofii dulci pot fi folositi la fel de bine pentru retetele dulci sau sarate! Asa cum facem cartofi dulci la cuptor, care sunt o masa in sine sau pot fi o garnitura alaturi de carne sau peste, la fel de bine ii putem folosi si pentru desert! Avand un gust asemanator cu cel al dovleacului copt, cartofii dulci se pot folosi asemenea dovleacului, in tarte, creme, checuri sau prajituri, biscuiti sau fursecuri
Se potrivesc foarte bine alaturi de condimente ca sarea de mare, boiaua afumata, usturoiul sau tot felul de ierburi aromatice proaspete si uscate, dar la fel de bine se combina cu zaharul brun, scortisoara, anason, cardamom, nucsoara, cuisoare.       

Ingrediente:
un cartof dulce
o lingura plina cu branza rasa cedar
4-5 felii subtiri  de mozzarella    
o lingurita de patrunjel verde
sare
piper
usturoi 
o lingurita de unt

Cartoful se curata de coaja ,se spala bine si se  cresteaza de-a lungul lui feliute subtiri  ,ca in final sa arate ca un acordeon.(nu se taie feliile  pana in partea de jos a cartofului).Se pune la fiert in apa fierbinte ,pentru cca 10 min.Dupa cele 10 min se scoate cartoful din apa si se aseaza intr-o tava pe hartie de copt .Se asezoneaza cu sare si piper,se unge cu lingurita de unt amestecat cu usturoi pisat  ,se pun feliile de mozzarella  incat sa il acoperiti ,apoi prasarati patrunjelul tocat si branza cedar.   Tava se da la cuptorul incins in prealabil pentru aprox 10 min sau pana branza devine auriu maronie ,la o temperatura de 180-200 grade.                                                

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

GOLDY in bucatarie. Template by Ipietoon Cute Blog Design